Benarkah Akad Nikah Wajib Satu Nafas?
Benarkah Akad Nikah Wajib Satu Nafas? Persoalan ini masih lagi menjadi tanda tanya dikalangan masyarakat Melayu masa kini. Walaupun sudah menginjak ketahun 2020, persoalan ini masih lagi belum jelas.
Menjelang sahaja majlis akad nikah yang bakal berlangsung, pasti saudara lelaki kita berulang-ulang 'praktis' akad nikah dengan satu nafas. Selalu kita dengar 'akad nikah satu nafas'. Persoalannya, benarkah akad nikah wajib dalam satu nafas? 
Malah ada setengah jurunikah mahukan pengantin lelaki jawab dengan satu nafas. Pengantin tak boleh jawab dengan satu nafas, lalu disuruh ulang-ulang hingga banyak kali. Ikuti kupasan dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan berkenaan isu ini.

Jawapan
Menjawab persoalan, tidak disyaratkan satu nafas dalam menjawab lafaz nikah. Syaratnya ialah mesti berturutan. Pengarang kitab al-Fiqh al-Manhaji menyebut:
Antara syarat lafaz nikah adalah dengan ijab oleh wali dan qabul oleh pengantin lelaki secara berturutan.[1]
Jika wali berkata: “Aku kahwinkan kamu dengan anak perempuanku,” dan selepas tempoh yang lama, pengantin lelaki menjawab: “Aku terima nikahnya,” maka aqad nikah itu tidak sah. Hal ini adalah kerana pemisahan yang lama antara ijab dan qabul tersebut. Dalam tempoh yang lama ini, ada kemungkinan wali menarik lafaz ijabnya semula.
Adapun diam yang sekejap antara ijab dan qabul, seperti bernafas atau bersin, tidaklah merosakkan aqad nikah tersebut.
Lihat al-Fiqh al-Manhaji (1/551-552)
Jadi, kami mengesyorkan kepada para imam atau jurunikah agar memudahkan proses lafaz nikah ini dan tidak memberatkannya apabila telah cukup syarat. Ini mengambil kira keadaan pangantin pada ketika itu mungkin dalam keadaan gugup, berdarah gemuruh dan sebagainya.
Semoga Allah memberi kefahaman kepada kita dalam mengamalkan syariat-Nya serta memudahkan kita dalam setiap urusan. Amin.
[1] Mengikut Mazhab Hanafi dan Hanbali: Tidak mengapa berlaku pemisahan yang lama antara ijab dan qabul jika sekiranya masih dalam majlis dan tidak disibukkan dengan perkara yang lain.
Semoga dengan penjelasan dan perkongsian tentang Benarkah Akad Nikah Wajib Satu Nafas? akan dapat memberi manfaat kepada pembaca semua.

Sumber : Pejabat Mufti Wilayah PersekutuanTerima kasih kerana membaca artikel ini. Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen dan menjadi pembaca setia dengan >>klik disini<< untuk follow.

No comments

Powered by Blogger.